Uppskattad medlemsträff på F 11 museum!

Lördagen den 2 april samlades ett 30-tal av Flygande Veteraners medlemmar på före detta Södermanlands flygflottilj F 11 vid Skavsta flygplats i Nyköping, för att delta i årets första medlemsträff.

Vanligtvis brukar ju DC-3 Daisy vara i fokus när vi har våra medlemsträffar, men i väntan på att flygprogrammet ska dra igång så smygstartade vi säsongen med ett besök på F 11 museum, som är Sveriges flygspaningsmuseum. Även om Daisy inte var med på plats, fanns hon med i våra tankar.

Museet, som vanligtvis är stängt på lördagar, hade specialöppet för oss och vi fick hela museet för oss själva. Vi blev hjärtligt välkomnade av museichef Stieg Ingvarsson samt ett flertal av museets övriga ideellt arbetande funktionärer, tillika medlemmar i Nyköpings Flyghistoriska Förening, som driver museet. Därefter blev vi indelade i två grupper som guidades professionellt genom museets intressanta samlingar.

Bland annat finns flygplanen S 29 Tunnan, S 32 Lansen, S 35 Draken och en SH 37 Viggen-framdel utställda i flyghallen. I annexet finns bland mycket annat ett flertal kameror som använts för flygspaning utställda, tillsammans med uniformer och flygdräkter, modeller och dioraman och en intressant fotoutställning från flottiljens glansdagar.

Vi fick även se en sk. UND-plut, som är en mobil underrättelsepluton som består av två vagnar. Den ena vagnen är en stabsvagn och innehåller plats för briefing, förberedelse och rapportering av spaningsuppdragen. Den andra vagnen inrymmer ett komplett fotolaboratorium med kvalificerad utrustning för automatisk framkallning av filmerna, samt utrustning för fototolkning. Mycket intressant och sevärt!

Museet har även ett antal flygsimulatorer, varav Viggen- och Piper Seneca-simulatorerna var i drift vid vårt besök. Alla på medlemsträffen som ville fick ta ett 20-minuterspass i någon av simulatorerna, vilket var en häftig upplevelse enligt de som tog chansen. Museet har även en SK 60-simulator och en JAS 39 Gripen-simulator, men dessa var stängda för service vid vårt besök.

Vi fick även se en mycket intressant och välproducerad film om F 11s historia, från 1941 då flottiljen invigdes till dess nedläggning 1980.

Under dagen serverades det lunch och fika i museets café. Efter tid för egen rundvandring var det ett mycket nöjt gäng Flygande Veteraner-medlemmar som lämnade museet på eftermiddagen, rika på många nya kunskaper och upplevelser.

Lördag den 3 september arrangerar Nyköping Flyghistoriska Förening flygdag på Skavsta och då kommer Flygande Veteraner och DC-3 Daisy att finnas på plats!