Var med och sponsra filmen om Daisy och Flygande Veteraner!

Flygande Veteraner har startat ett spännande och helt nödvändigt projekt. Vi ska spela in en dokumentärfilm om Daisy och Flygande Veteraner och arbetet har redan börjat! Nu har du en jättechans att få hjälpa till att göra Daisy mer känd i Sverige, vilket är helt nödvändigt om vi ska få fler medlemmar och kunna fortsätta flyga med Daisy i flera år till. Läs vidare för att få veta hur du kan bidra till att Daisy blir en riksangelägenhet i Sverige.

I år fyller DC-3 Daisy 80 år och föreningen Flygande Veteraner firar sitt 40-årsjubileum. Då är det ett bra läge att stanna upp lite, titta bakåt och begrunda vad vi har åstadkommit under de gångna 40 åren. Att Daisy har en mycket intressant historia vet vi, men det gäller även föreningen Flygande Veteraner. Det gäller historien om de flygtokiga entusiasterna som djärvt köpte Daisy av Flygvapnet 1982, besatta av tanken att ett av dessa fina flygplan måste räddas kvar och hållas flygande i Sverige. Och det gäller även historien om alla de hundratals frivilliga funktionärer som under dessa 40 år uppoffrande och utan ersättning på olika sätt har hjälpt till att hålla Daisy i luften. 

Nu är det hög tid för Daisy och Flygande Veteraner att sätta ett historiskt avtryck för framtiden. Vi ska spela in en högklassig dokumentärfilm och arbetet har redan påbörjats. Vi är helt övertygade om att en dokumentärfilm om Daisy och Flygande Veteraner är av allra högsta vikt för att vi ska kunna lämna något efter Daisy, den dagen hon inte längre flyger.

Många svenskar har sett den norska dokumentären “DC-3:an i Sandefjord”. Den är inspelad och finansierad av NRK 2017 och handlar om våra vänner i den norska DC-3-föreningen Dakota Norway och deras vackra och blankpolerade DC-3. Den dokumentären repriseras i stort sett årligen även i svensk TV av SVT och går även att titta på i SVT Play. Därför känner troligen fler svenskar till att det finns en DC-3 i Norge än att Daisy och Flygande Veteraner ens existerar i Sverige. Vi missunnar givetvis inte våra norska vänner publicitet, men Daisy måste bli en riksangelägenhet i Sverige, på samma sätt som de övriga nordiska DC-3:orna har blivit i sina respektive länder. Det är helt nödvändigt om vi ska kunna fortsätta vår verksamhet och hålla Daisy flygande. Vi kan inte räkna med att någon annan kommer spela in och bekosta en dokumentärfilm om Flygande Veteraner och Daisy. Vi måste helt enkelt kraftsamla och själva se till att filmen spelas in.

Vi samarbetar med ett professionellt produktionsbolag som verkligen är engagerade i detta och som har en vision om hur filmen skulle kunna bli, som väl överensstämmer med våra egna högt ställda förväntningar. Det som krävs för att vi ska få det här att synas på rätt ställen är att filmen får en kvalité som är av hög TV-kvalitet. Det finns ett stort intresse för detta från kommersiella TV-kanaler, strömningstjänster och kanske även en svensk statlig kanal. Det är jättenyfikna och vill gärna ha det här.

Det kostar en hel del pengar att genomföra detta filmprojekt och vi har avsatt en budget för detta, men vi kommer att behöva mer pengar för att filmen ska få den längd och kvalitet som vi eftersträvar. Och det är här vi behöver hjälp av dig. 

Föreningen Flygande Veteraner har ca 2500 medlemmar. Om vi leker med tanken att drygt hälften kan tänka sig att bidra med 500 kronor (eller mer givetvis), så skulle vi kunna göra stora underverk för dom pengarna. Vi diskuterar också med andra parter och företag om bidrag naturligtvis, men ni medlemmar är den största och viktigaste delen här. Så snälla, fundera lite, tänk till! Varje krona räknas!

Och du som är med och hjälper till med det här kommer självklart att synas i samband med filmen. Ditt namn kommer att finnas med filmens eftertexter och på andra ställen.

Så nu vädjar vi till dig. Vi behöver verkligen din hjälp med att genomföra detta! Har vi mot alla odds lyckats hålla Daisy i luften i 40 år, så ska vi lyckas även med detta. Men ska vi lyckas så måste vi alla ställa upp tillsammans!

Så skänk en gåva till dokumentärfilmen om DC-3 Daisy och Flygande Veteraner! Det är enkelt och du kan skänka både med betalkort och Swish på vår hemsida. 

Stort tack för att du är med och bidrar till dokumentärfilmen om Daisy och Flygande Veteraner!


Frågor och svar om filmen

Varför är det viktigt att spela in filmen just nu?
Föreningen måste få fler medlemmar som hjälper till att hålla Daisy flygande. Vi måste göra Daisy känd i hela Sverige. 

Vad kommer filmen att handla om?
Filmen kommer att bli cirka 1 timma lång och kommer att visa verksamheten i Flygande Veteraner, bland annat när våra mekaniker arbetar med Daisy och när våra piloter utbildar sig och genomför flygningar. Detta kommer att varvas med faktaavsnitt som berättar om DC-3:ans historia och vilken stor roll flygplanstypen har spelat under olika skeden i världshistorien. Vi kommer även att få berättat DC-3:ans betydelse för trafikflyget i Sverige. Givetvis kommer Daisys unika historia att beskrivas i detalj.

Var kommer filmen att visas när den är klar?
Vårt mål är att filmen ska visas i en rikstäckande svensk TV-kanal, såsom SVT, men det finns inga garantier för detta. Men vi vet att intresset är stort och om filmen blir så bra som vi önskar så ökar givetvis chansen. Filmen kan även visas på strömningstjänster och vi planerar även att göra en engelsk version, som kan visas i resten av världen. 

Är det verkligen rätt att spendera pengar på en film?
Ja, det är inte bara rätt, det är helt nödvändigt och viktigt. Flygande Veteraner kommer att äga visningsrättigheterna för filmen och vi räknar med att på några år få tillbaka alla eller merparten av de pengar vi har investerat i filmen. 

Vilket produktionsbolag är det som spelar in filmen?
TTV är ett svenskt produktionsbolag som är specialiserade på digital kommunikation och rörlig bild och media. 

Frågor och svar om bidrag till filmen

Jag vill gärna vara med och bidra genom att swisha ett bidrag. Vad har Flygande Veteraner för Swishnummer?
Du kan skänka en gåva både med Swish och kort här på vår hemsida.

Jag kan inte ange på hemsidan att mitt bidrag ska gå till filmen.
Alla bidrag som skänks via hemsidan under insamlingsperioden kommer att gå till filmen, även om det inte tydligt framgår på hemsidan.

Jag vill skänka en större gåva, men vill inte swisha eller betala med kort. Hur gör jag?
Mejla oss på daisyfilmen@flygandeveteraner.se, så löser vi det!

Jag representerar ett företag och vill bidra med en större summa. Hur går jag tillväga?
Skicka ett mejl till daisyfilmen@flygandeveteraner.se, så löser vi det!

 

Undrar du något annat? Skicka din fråga till daisyfilmen@flygandeveteraner.se, så svarar vi så snart vi kan.