Daisy flyger igen – ett steg närmare medlemsflygning!

Idag tisdag den 28 juni 2022 genomfördes den första flygningen för året med Daisy. Senast hon flög var i maj 2021, så förväntningarna var givetvis stora.

Intresset för Daisys flygning var mycket stort och Sveriges Radio P4 Västmanland direktsände från Västerås Flygmuseum och SVT Västmanland hade ett inslag om flygningen i sina lokalnyheter.

Det var en så kallad “Maintenance Check Flight” MCF som genomfördes. Det är en kontrollflygning som måste genomföras efter att planet har genomgått omfattande underhållsarbete. Piloter för dagen var Jozsy Wengström och Kjell Nordström. Det blev en lyckad flygning och så här skriver Jozsy själv om flygningen:

Vi taxade ut kl. 10:35 och gjorde alla statiska tester som Daisy klarade utan anmärkningar. Vi var i luften 10:50 och vi märker snart att höger motor går varm på cylindrar och i samband med reduktion på motoreffekt från startkraft till stigkraft sjunker cylindertemperaturen till förväntade värden. Vi misstänker att förgasare ger för lite bränsle i relation till luft och blandningen blir därmed för mager. Detta är lätt åtgärdat.

Tornet på Västerås flygplats anropar oss och berättar att höger landningshjul hänger ute. Vi fäller ut stället igen och sedan upp med det igen utan problem. Vi misstänker att det var luft i hydraulsystemet för landningsställ och att det bara behövde motioneras lite för att komma igång.

Vi fortsatte med att kontrollera klaff-, roder- och trimsystem. Vi fortsatte sedan med flyginstrument med olika kurser för att få fram kompassdeviation. Även navigationsinstrument, transpondrar och radiokommunikation kontrollerades. Sedan blev det flera inflygningar, avbrutna sådana och landningar.

Sammanlagt blev det tre landningar med en slutlig landning kl 12:35 och parkering vid Hässlö flygmuseum kl 12:45. Sammantaget en lyckad Maintenance Check Flight (MCF).

Nästa steg är att flyga in resten av piloterna, så att de återfår sin behörighet att flyga DC-3. Det kvarstår även några saker att fixa i kabinen innan vi kan genomföra passagerarflygningar.  Men så fort det är klart så kör vi igång flygprogrammet! Håll koll efter information här på hemsidan och i inkorgen i din mejl!