Stort deltagande på Flygande Veteraners medlemsträff!

Lördagen den 9 oktober genomförde Flygande Veteraner en medlemsträff på Västerås flygmuseum. Vi firade att DC-3 Daisy några dagar tidigare fyllt 78 år. 

Det var allt för länge sedan vi hade tillfälle att ses och träffas på detta trevliga sätt, vilket märktes för att intresset för att delta i eventet var rekordstort och strax över 140 medlemmar hade anmält sig i föreningens nya bokningssystem online. De var första gången som vi fick tillfälle att testa bokningssystemet i skarpt läge och det fungerade perfekt. Det bådar gott inför nästa års flygsäsong med Daisy!

Fika och smörgås serverades, Daisy-prylar och flygböcker såldes och vår tekniska chef Berndt Kvist samt ordförande Henrik Boresäter berättade om vad som hänt under året, nuläget och vad som komma skall. En sak som är säker är att det jobbas hårt för att återuppta medlemsflygningarna nästa säsong och planeringen inför denna har redan börjat!

Samtidigt som medlemsträffen pågick genomförde ett filmteam från Tyskland en filminspelning av en film om norskan Turi Widerøe, som var den första kvinnliga trafikflygaren i ett större flygbolag i västvärlden. Daisy spelar en liten men viktig roll i handlingen. Huvudkaraktärerna i filmen spelas av skådespelare, men alla statister bestod av Flygande Veteraners funktionärer och medlemmar, som hade klätts, sminkats och friserats för att se ut som flygpassagerare på 50-talet.

Alla deltagare fick på nära håll följa inspelningsarbetet, vilket både var intressant och spännande. Men vi fick också se att en filminspelning består av mycket väntan och även en mängd upprepningar. Samma scen filmades ett stort antal gånger och våra statister fick gång på gång embarkera och debarkera Daisy innan regissören var nöjd med det som fastnat på filmen. 

Samtidigt som det var ett kul inslag med filminspelningen, så blev besökarnas tillgänglighet dessvärre begränsad. Men när filmteamet åkte iväg för lunch fick 20 lyckliga lottvinnare äntligen embarkera Daisy och uppleva en motorstart och motorkörning inifrån kabinen. Någon flygning blev det dock inte, men detta var det näst bästa. Övriga gavs sedan tillfälle att gå in och titta i kabinen och besöka cockpiten. 

Text: Robert Malmstedt