Flight 51 – Nyköping/Skavsta med besök hos Brandflyget och F 11 Flygmuseum!

På Skavsta finns sedan 2020 fyra skopande brandflygplan av typen Air Tractor AT-802 Fire Boss med tillhörande besättningar stationerade. De är i ständig beredskap och kan på 180 minuter påbörja ett brandsläckningsuppdrag om det utbrutit en större brand i Sverige eller i Europa. Tjänsten tillhandahålls av Saab AB och är upphandlad av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vi kommer att få en gedigen presentation av Saabs brandflyg och förhoppningsvis kommer Patrik Sjöberg, en av Flygande Veteraners funktionärer och viktiga kugge i föreningens säkerhetsarbete och blivande styrman på Daisy, visa oss allt han kan om brandflyget. Och han kan en hel del för Patrik är utöver funktionär i Flygande Veteraner även en av de tio specialutbildade brandpiloter som flyger brandflygplanen. Ett tips är att du tar med ett paraply om han skulle få för sig att vattenbomba.

Vi kommer även att besöka F 11 Museum, som är ett flygmuseum som speglar flygvapnets utveckling under F 11-epoken, från 1941 till flottiljens nedläggning 1980. Museet är Sveriges flygspaningsmuseum och speglar svensk flygspaning under perioden mellan andra världskriget och Viggen-perioden. I museet finns bland annat flygplanen S 29 Tunnan, S 32 Lansen, S 35 Draken och SH 37 framdel uppställda. I museet finns även möjlighet till simulatorflygning.

En S 32 Lansen på F 11-museet. Foto: Gunnar Åkerberg.
En Air Tractor AT-802 Fire Boss ser inte så stor ut på håll, men den är betydligt större när man kommer nära, vilket du kommer att få göra vid vårt besök. Foto: Gunnar Åkerberg.

Resefakta

Flygning/Resa: Nyköping/Skavsta, Brandflyg och F 11-museum
Flightnummer:
51
Avreseplats:
Västerås Flygmuseum
Starttid:
2023-10-01 kl. 09:30 (Samling 1 timme innan)
Åter:
2023-10-01 kl. 16:00
Kostnad:
1900 kronor. (Entré till museet och lättare lunch ingår)

Boka nu

Det bästa sättet att stödja Flygande Veteraner och Daisy är att följa med på en flygning. Så ge dig själv en härlig flygupplevelse samtidigt som du bidrar till att hålla Daisy flygande!

Anmäl dig till 51 – Nyköping/Skavsta, Brandflyg och F 11-museum

OBS! Enligt en ny regel från Transportstyrelsen krävs det att alla passagerare har varit medlemmar i minst tre månader vid datumet för flygningen.

Foton: Gunnar Åkerberg.