Flight 55 – Berlin Airlift 75 år i Wiesbaden

Daisy har blivit inbjuden att fira Luftbron till Västberlin 75 år! Du får följa med till halva priset! 

I år är det 75 år sedan man etablerade en luftbro från Västtyskland in till Berlin för att säkra försörjningen till de som bodde i staden. I de ganska kylslagna förhållanden som då rådde mellan öst och västblocket hade det blivit svårt att försörja Västberlins befolkning landvägen och för att lösa problemet etablerade man en försörjningskedja med flygplan.

75-årsfirandet av Berlin Airlift (BAL75) kommer att genomföras på den amerikanska armébasen i Wiesbaden. Flygande Veteraner och Daisy har blivit inbjudna av D-Day-Squadron som sponsrar en del av vår kostnad, som gör det möjligt för oss att flyga dit med ett kraftigt rabatterat pris. Med denna sponsring betalar du ungefär halva priset, mot vad det egentligen skulle kostat. Detta är ett unikt tillfälle att flyga långt med Daisy till ett överkomligt pris!

Vi flyger ned fredag 14 juni och åter till Västerås måndag 17 juni, med tre övernattningar i Wiesbaden.

Luftbron startade formellt 26 juni och den dagen landade det en DC-3 (C-47 Skytrain) på Tempelhof. Den följdes samma dag av ytterligare 31 flygplan med förnödenheter. England anslöt sig till luftbron och nu flög men dygnet runt och det landade flygplan med 2-3 minuters mellanrum på Berlins tre flygplatser. Läs mer om Berlinblockaden på Wikipedia.

Vi flyger ned genom Sverige och Tyskland fredagen den 14 juni. Vi mellanlandar och tankar på vägen och kommer fram till Wiesbaden på sen eftermiddag. Där transporteras vi till hotellet och har en ledig kväll.

Det samlas minst 8 DC-3:or i Wiesbaden som deltar i uppvisningen för att fira att det är 75 år sedan en hungerkatastrof förhindrades genom luftbron som lyfte in enorma mängder förnödenheter till Västberlins befolkning. Det stora programmet för allmänheten är på söndagen.

Läs mer om evenemanget på https://home.army.mil/wiesbaden/berlinairlift.

Praktisk information

  • Det kommer att finnas busstransport mellan Wiesbaden och evenemangsområdet.
  • Mat kommer att finnas att köpa för kontanter (€) inne på området.
  • Hotellen listade nedan hade rum tillgängliga 2024-05-26. Det kan vara trevligare om ni försöker bo på samma hotell eller ett par stycken som ligger nära varandra. Boka gärna via booking.com, som har generösa avbokningsregler.
  1. Hotel Villa Klemm
  2. Hotel Meuser
  3. Premier Inn
  4. Hotel de France

Resefakta

Flygning/Resa: Berlin Airlift 75 år i Wiesbaden
Flightnummer: 55 
Avreseplats: Västerås Flygmuseum 
Starttid: 2024-06-14 kl. 12.00 (Samling 1 timme innan) 
Åter: 2024-06-17 kl. 17.00 
Kostnad: 5995 kronor (Transfer, kost och logi tillkommer)

Boka

Det bästa sättet att stödja Flygande Veteraner och Daisy är att följa med på en flygning. Så ge dig själv en härlig flygupplevelse samtidigt som du bidrar till att hålla Daisy flygande!

Anmäl dig till 55 – Berlin Airlift 75 år i Wiesbaden

PHOTO: U.S. Air Force, Ullstein Bild/ullstein bild via Getty Images, BETTMANN ARCHIVE/GETTY IMAGES