Flight 51 – Skördefest i Mariehamn på Åland

Följ med DC-3 Daisy till den mysiga sjöfartsstaden Mariehamn på Åland, där skördetiden firas med en Skördefest, som är ålänningarnas mest populära evenemang.

Efter en timmes flygning österut från Västerås, som passerar över Stockholms och Ålands skärgårdar, landar vi på Mariehamns flygplats. Så nära, men ändå utomlands! Glöm inte att ställa fram klockan en timma.

Vi får transport till Sjökvarteret som är beläget strax norr om Mariehamns Österhamn. Här finns en levande miljö med båtbyggeri, smide och annat hantverk och restaurang. Här kan du vandra omkring i en pittoresk miljö bland båthus och bodar. Här finns också ett båtbyggarmuseum där olika traditionella båtbyggen presenteras, vilka verktyg som använts och hur.

Här finns också ett museum med tändkulemotorer, som drivs av ett gäng entusiaster. De kommer visa oss museet och även starta upp några av de gamla tändkulemotorerna

Lunch äter vi på någon närbelägen restaurang. Kanske Pub Niska, som serverar plåtbörd, som är en åländsk pizza, av högklassiga råvaror. Eller varför inte en strömmingsburgare? Restaurangbåten von Knorring ligger också på promenadavstånd från Sjökvarteret.

Efter lunchen finns tid till att utforska Mariehamn på egen hand några timmar, innan vi återvänder till flygplatsen för att flyga hem till Västerås igen.

Mariehamn är en stor småstad med sina nästan 12 000 invånare. Stadens centrum rymmer mycket på en liten yta, som man enkelt upptäcker till fots. Det är tio minuters promenad från den ena hamnen i väst till den andra i öst. I Västerhamn, dit färjorna anländer, ligger sevärda segelfartyget Pommern nedanför Ålands sjöfartsmuseum.

Resefakta

Flygning/Resa: Skördefest i Mariehamn på Åland
Flightnummer: 51
Avreseplats:
Västerås Flygmuseum, Västerås
Starttid:
2024-09-21 09:00 (Samling 1 timme innan)
Åter:
2024-09-21 17:00
Ansvarig:
Anders Lundbeck
Kostnad: 3300 kronor (inklusive transfer. Lunch tillkommer)

Boka

Det bästa sättet att stödja Flygande Veteraner och Daisy är att följa med på en flygning. Så ge dig själv en härlig flygupplevelse samtidigt som du bidrar till att hålla Daisy flygande!

Anmäl dig till 51 – Skördefest i Mariehamn på Åland

Foton: Jonny Cajanus, Visit Åland