Flight 29 – Slott och slussar på Kinda kanal

Följ med DC-3 Daisy på en kanaltur med lunch på Kinda kanal och vandring i en magnifik 1700-tals slottspark.

Flygresan går till Linköping där även Kinda kanal börjar. Vi startar vår båttur från Tannefors slussar inne i själva Linköping inte långt från centrum. Genom de tre slussarna här kommer vi upp 10,5 m. Nästa sluss är i Hackefors, en mäktig och imponerande enkelsluss med nivåskillnad på ca 7 meter i ett enda lyft. Under lunchen ombord fortsätter kanalturen med M/S Kind ytterligare två slussar tills vi når slussen vid Sturefors slott.

Vandra i Gustav III:s fotspår i den magnifika slottsparken anlagd redan på 1700-talet

Vi spenderar en hel timma i magnifika Sturefors slottspark. Upptäck ”templet”, ”tyska kyrkan”, ”mörka gången”, ”labyrinten”, ”kinapaviljongen”, och ”Ebbas holme”. Hela kartan av överraskningar i romantisk engelsk landskapspark väntar på dig.

Slottet ritades av Nicodemus Tessin d.y. och anlades 1704 för Carl Piper. Det är idag privatbostad för ätten Bielke och kan inte besökas. Men den vidsträckta slottsparken är till största delen tillgänglig för allmänheten. 

Parken började anläggas 1707, också den ritad av Tessin d.y. Parken har senare byggts om och utökats. Greve Nils Adam Bielke anlade den engelska parken under 1700-talets senare halva och lät även bygga ett minnestempel, som är parkens ”point de vue”, över sin mormor Christina Piper. 

Parken ligger ca fem minuters promenad från Sturefors slussar.

Efter ca en timmes strosande i slottsparken samlas vi åter vid båten för en rofylld kanaltur tillbaka till Linköping, och vidare tillbaka till Västerås med Daisy.

Resefakta

Flygning/Resa: Slott och slussar på Kinda kanal
Flightnummer: 29
Avreseplats:
Västerås Flygmuseum, Västerås
Starttid:
2024-08-29 08:00 (Samling 1 timme innan)
Åter:
2024-08-29 18:00
Ansvarig:
Gabriella Blomquist, 070 761 49 14
Kostnad: 3300 kronor (Inklusive transfer, kanaltur och lunch ombord)

Boka

Det bästa sättet att stödja Flygande Veteraner och Daisy är att följa med på en flygning. Så ge dig själv en härlig flygupplevelse samtidigt som du bidrar till att hålla Daisy flygande!

Anmäl dig till 29 – Slott och slussar på Kinda kanal

Foton: Rederi AB Kind