Flight 15 – Mantorp Glasbruk

Följ med DC-3 Daisy till Mantorp Glasbruk och upplev glastillverkning som det gjordes förr.

Vi flyger till Linköpings flygplats och fortsätter vår färd till Mantorp Glasbruk, en cirka 15 minuter resa västerut med veteranbuss.

Mantorp Glasbruk är en liten hytta där vi får träffa Gert Brink, som sedan 15 års ålder i början på 60-talet arbetat med glas. Han kommer att demonstrera hur man kan hantera materialet och forma olika föremål. Det är fantastiskt att se med vilken skicklighet man kan få glasmassan att formas till nytto- och prydnadsföremål.

Mantorp Glasbruk grundades 1969 och sedan 1983 driver Gert hyttan. Här tillverkas glas i all möjlig färg och form, allt från dricksglas och vaser till skulpturer och djur. Unika beställningar tillverkas och skickas till flera håll runtom i världen, och allt i butiken är tillverkat i hyttan i rummet bredvid.

I butiken hittar du ett brett sortiment av dricksglas, fat, vaser, figurer, skulpturer och mycket annat. All glastillverkning sker i byggnaden.

För de hantverkintresserade bland oss så har vi fått en möjlighet att prova på den gamla konsten att arbeta med glas. Det är ett exempel på den skicklighet som präglade forna tiders hantverkare innan maskiner tog över mycket av vår tillverkning. Oömma kläder rekommenderas.

Läs mer på Mantorps Glasbruks hemsida.

Utöver glasblåsning kommer det att finnas tillfälle för de som vill att besöka Gunnes Väskor. Det är Sveriges största väskaffär och ett välkänt stopp för många som passerar Mantorp.

Lunch äter vi på någon närbelägen restaurang.

Resefakta

Flygning/Resa: Mantorp Glasbruk
Flightnummer:
15
Avreseplats:
Västerås Flygmuseum, Västerås
Starttid:
2024-09-04 09:00 (Samling 1 timme innan)
Åter:
2024-09-04 17:00
Ansvarig:
Nils Sievert
Kostnad: 2700 kronor (inklusive transfer och förevisning. Lunch tillkommer)

Boka

Det bästa sättet att stödja Flygande Veteraner och Daisy är att följa med på en flygning. Så ge dig själv en härlig flygupplevelse samtidigt som du bidrar till att hålla Daisy flygande!

Anmäl dig till 15 – Mantorp Glasbruk

Foton: Mantorp glasbruk