Flight 14 – Arboga Robotmuseum

Följ med DC-3 Daisy till Arboga, som sedan 1940-talet har varit centrum för svensk robotutveckling.

Vi flyger till Arboga flygfält som anlades för 80 år sedan 1944. Detta för att flygvapnet var i behov av ytterligare en flygverkstad utöver de i Malmslätt och Västerås. Denna fick namnet Centrala flygverkstaden i Arboga (CVA). Till fältet anlades två bergstunnlar och tanken var att flygplan landade på flygfältet och bogserades ner i berget för reparation i sidotunnlar. CVA blev 1968 en del av Försvarets Fabriksverk (FFV), som under 1990-talet blev Volvo Aero. 1997 avvecklade Volvo Aero Support sin verksamhet vid flygverkstaden. Flygfältet tillhör idag Saab och är ett skyddsobjekt, med tillträdes- och fotoförbud. Vi får dock landa där, men fotoförbudet gäller även oss.

Vi får skjuts till närbelägna Arboga robotmuseum, som är ett museum som speglar robotutvecklingen i Sverige. Verksamheten drivs av Robothistoriska Föreningen i Arboga.

Arboga Robotmuseum är ett unikt museum, inte bara nationellt, utan också i internationella jämförelser. Här får vi en guidad tur och möjlighet att gå runt på egen hanad. I museet visas merparten av Svenska Försvarets alla vapengrenars robotsystem från sent 1940-tal fram till en bit in på 2000-talet, inklusive en del försöksrobotar.

Här finns dessutom samtliga försvarsgrenars motorer som underhölls i Arboga, stridsledningssystem, motmedel, och mycket mer. Inte minst har man flygsimulatorer och då bland annat en avancerad simulator för J35 Draken, flygvapnets stolthet under 1960- och 70-talet.

Läs mer om museet på Arboga Robomuseums hemsida.

Lunch äter vi på någon närbelägen restaurang.

Resefakta

Flygning/Resa: Arboga Robotmuseum
Flightnummer:
14
Avreseplats:
Västerås Flygmuseum, Västerås
Starttid:
2024-06-09 10:00 (Samling 1 timme innan)
Åter:
2024-06-09 ca. 15:30
Ansvarig:
Bo Ahlgren
Kostnad: 1700 kronor (inklusive transfer och entré och guidad visning, lunch tillkommer)

Boka

Det bästa sättet att stödja Flygande Veteraner och Daisy är att följa med på en flygning. Så ge dig själv en härlig flygupplevelse samtidigt som du bidrar till att hålla Daisy flygande!

Inställd

Foton: Arboga Robotmuseum