Flight 11 – Transport- och maskinhistorisk exposé

Följ med DC-3 Daisy till Eskilstuna Kjula och se och upplev transport- och maskinhistoriska museer och samlingar.

Vi startar från Västerås Hässlö och inleder resan med en flygtur över den vackra Mälaren med sina öar för att sedan landa på Eskilstuna Kjula flygplats.

I Kjula besöker vi Väg- och trafikhistoriska samlingen, som normalt inte är öppen för allmän visning. Samlingen förvaltas av Statens maritima och transporthistoriska museer. De väghistoriska samlingarna består av ett hundratal maskiner och fordon från hela 1900-talet, tillsammans med tusentals föremål i olika storlekar och utföranden, som alla är kopplade till väghistoria. Samlingarna förvaras i en före detta vägstation som byggdes 1938 och användes som sådan fram till 1978.

Efter besöket i Kjula åker vi in till Eskilstuna, där det finns möjlighet att äta lunch ute på stan och besöka Rademachersmedjorna, som är ett gratis friluftsmuseum.

Därefter tar vi oss till Munktellmuseet för att uppleva närmare 190 års svensk industrihistoria. Det är ett spännande museum för hela familjen och alla åldrar. Här finner traktorälskande barn, den motorintresserade och anläggningsmaskin-entusiasten stor glädje i museets unika samling av stora maskiner och tekniska produkter.

Museets samling innehåller produkter som representerar flera epoker i företagets nästan tvåhundra år långa livscykel, allt från verktyg, träbearbetning och ångmaskiner från 1800-talet till dagens mer moderna anläggningsmaskiner.

Genom samlingen kan du följa produkternas utveckling genom tiderna och se prov på den banbrytande ingenjörskonst som förde Sverige in i den industriella tidsåldern. Alla objekt i samlingen är renoverade och de flesta är i fungerande skick. På museet är det möjligt att se och höra motorer som körs, vilket brukar vara ett spännande och uppskattat moment hos besökaren.

En nyhet är att det nu även finns en helt ny interaktiv utställning där barn och vuxna kan ta del av Volvo CE’s fantastiska innovationer.

Resefakta

Flygning/Resa: Transport- och maskinhistorisk exposé
Flightnummer:
11
Avreseplats:
Västerås Flygmuseum, Västerås
Starttid:
2024-05-04 09:00 (Samling 1 timme innan)
Åter:
2024-05-04 17:00
Ansvarig:
Göran Lidenvik
Kostnad: 2150 kronor (inklusive transfer och inträden, lunch tillkommer)

Boka

Det bästa sättet att stödja Flygande Veteraner och Daisy är att följa med på en flygning. Så ge dig själv en härlig flygupplevelse samtidigt som du bidrar till att hålla Daisy flygande!

Anmäl dig till 11 – Transport- och maskinhistorisk exposé

Foto: Johan Sommar, Thomas Wulff Maskinhistoriska föreningen, Munktellmuseet och Rademachersmedjorna