Flight 14 – Säve och Aeroseum

Ett unikt flygupplevelsecentrum inne i en berganläggning från kalla krigets dagar

Söndagen den 11 juni lyfter vi med DC-3 Daisy på en efterlängtad dagstur från Västerås/Hässlö till Göteborg och Aeroseum vid Säve flygplats. Det kommer att bli en fullmatad dag med en härlig flygresa där vi bl.a får se delar av fina staden Göteborg när vi går in för landningen på den före detta flygflottiljen F 9 Kungliga Göta flygflottilj Säve.  Här besöker vi populära Aeroseum och får en specialguidning in i den 22 000 kvm stora berganläggningens allra hemligaste rum samt gott om tid att på egen hand och på nära håll bekanta oss med olika sorters flygplan, helikoptrar samt special/tema-utställningar.

Aeroseum huserar i tidigare Göta Flygflottiljs bergsanläggning med en högintressant helt unik och betydande utställning av olika flygplan – Tunnan, Gripen, Viggen, Draken, JAS Gripen och många fler plan och helikoptrar.  Vi kommer även att få se två av Flygvapnets imponerande Hercules-plan, som tillfälligt är uppställda på Säve.  Aeroseum innehåller även ett flertal separata utställningar som beskriver bland annat det svenska luftförsvaret, spioneri och östtyska underrättelsetjänsten STASI, polisflyghet, kalla kriget och kustbevakningen.

Vid ankomsten möts vi av vår egen Aeroseum-guide som tar oss djupt in i berget och ger oss en unik inblick i berganläggningens funktion och visar oss delar av anläggningen som normalt inte är öppen för ”vanliga besökare”.  Gott om tid finns därefter för egen rundvandring i utställningshallar och specialutställningar där det går att provsitta i många av planen.

Fika och lunch erbjuds på Aeroseums eget cafe och betalas individuellt.

Mer information finns på Aeroseums hemsida.

Resefakta

Flygning/Resa: Säve och Aeroseum

Flightnummer:
14
Avreseplats:
Västerås flygmuseum (Google maps)
Starttid:
2023-06-11 kl. 09.00 (Samling 1 timme innan)
Åter:
2023-06-11 kl. 18.00
Reseledare:
Anders Lundbeck
Sista anmälningsdag:
Snarast!
Kostnad: 
4995 kronor (Lunch och fika tillkommer)

Boka nu

Det bästa sättet att stödja Flygande Veteraner och Daisy är att följa med på en flygning. Så ge dig själv en härlig flygupplevelse samtidigt som du bidrar till att hålla Daisy flygande!

Genomförd

OBS! Enligt en ny regel från Transportstyrelsen krävs det att alla passagerare har varit medlemmar i minst tre månader vid datumet för flygningen.