Föredrag om DC-3 Daisy och Dagen D 1944 på Bromma Flygplats

Välkommen till föredrag på Bromma Flygplats den 26 februari om Daisys deltagande i Dagen D 1944 och i evenemanget “DAKS over Normandy”, som genomfördes i juni 2019.

Vi kommer även att få förhandsinfo om vilka intressanta flygningar som DC-3 Daisy kommer att göra under kommande flygsäsong.

Plats: Gamla Charterhallen, Bromma Flygplats
Tid: Onsdag 26 februari 2020 kl. 18.00
Anmälan: Ingen föranmälan!
Entré: Fri entré! (medlemskap i Flygande Veteraner tillkommer, om du inte redan är medlem)
Arrangör: Föreningen Flygande Veteraner

Natten mot den 6 juni 1944 befann sig DC-3 Daisy över Engelska kanalen på väg till kusten vid Normandie i nordvästra Frankrike. Hon hade startat från flygfältet Barkston Heath i sydöstra delen av England med kapten Moh vid spakarna och i kabinen fanns ett 20-tal fallskärmssoldater, varav en var Lambert “Kelly” Johnson. Daisy och en armada av ytterligare 830 systrar deltog i “Operation Overlord”, som var kodnamnet för Dagen D och målet var att påbörja befrielsen av Europa från Nazismen. En händelse som i högsta grad förändrade världshistorien.

Under Andra världskriget var Daisy en C-47A i USAAF med beteckningen 43-30732. Denna illustration visar var invasionsformationen Daisy flög på Dagen D den 6 juni 1944. Notera även att planet strax bakom Daisy blev nedskjutet under invasionen. Totalt deltog 832 C-47 i invasionen.

Den 5 juni 2019, nästan på dagen 75 år senare befann sig Daisy på exakt samma plats över Engelska kanalen. Hon hade denna gång startat från flygfältet i Duxford, men målet var detsamma, den franska kusten vid Normandie. Flygande Veteraner och Daisy deltog, tillsammans med ett 20-tal andra DC-3:or, i evenemanget “DAKS over Normandy”, som högtidlighöll 75-årsminnet av Dagen D. Även denna gång fanns ett 20-tal fallskärmssoldater i kabinen, redo att hoppa med kalottfallskärm på samma sätt som för 75 år sedan.

En av dessa hoppare var Warren Johnson, brors barnbarn till Lambert “Kelly” Johnson, som hoppade ur Daisy på Dagen D. Snacka om historiens vingslag!

Nu på onsdag den 26 februari kommer vi att uppmärksamma Daisys deltagande i både Dagen D och DAKS over Normandy. Daisy-tekniker Tomas Rinman kommer att berätta den intressanta historien som utspelade sig för 75 år sen. Daisy-piloten Kjell Nordström kommer sedan att berätta om Daisys deltagande i evenemanget “DAKS over Normady” 2019. Utöver det så kommer Karl-Axel Waplan, som är programansvarig i Flygande Veteraner, att berätta om det intressant flygprogram som planeras för Daisy säsongen 2020. Det kommer också att bli tillfälle att köpa flygböcker och Daisyprylar.

De allierades invasionsplan och de tyska positionerna i Normandie 6 juni 1944. Bild från Wikipedia.

Evenemanget vänder sig till medlemmar i föreningen Flygande Veteraner, men om du inte ännu är medlem i föreningen, så går det utmärkt att anmäla dig på plats. Ta gärna med några kompisar, som också är intresserade! Om du inte hittar till Gamla Charterhallen så kom till Flygande Veteraners Servicecenter, som ligger längst ner till vänster, när man kommer in i avgångshallen.

Hjärtligt Välkomna!